четвъртък, 2024-04-18, 9:30 AM

Посетител Guest | Начало | Профил | Регистрация | Изход | Вход

Main » 2013 » октомври » 21 » Курс "Въведение в киносценаристиката"
6:33 PM
Курс "Въведение в киносценаристиката"
     Курсът "Въведение в киносценаристиката" ще разглежда основните акценти при писането на филмова литература - разработки, киноповести и сценарии за игрално кино. Той включва структурно изучаване на филми от различни кинематографии и творчеството на едни от най-изявените режисьори в света. Някои от заглавията - "Сънсет булевард", "Рашомон", "Двама мъже в града", "Исус от Монреал", "Пианото", "Любовникът", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Апокалипсис сега", Амадеус", Полет над кукувичето гнездо", "Шофьор на такси", "Кралят на рибарите" и др.
     Курсът е предназначен за широк кръг слушатели и интересуващи се от спецификата на сценарните техники, както и за хора, изкушени в областта на литературата и театъра, чиито творчески търсения биха били обогатени от детайлното разглеждане на най-доброто от световното кино. Крайната цел е разделените на екипи курсисти да композират собствен оригинален сценарий за игрален филм.
     Според първоначалните предвиждания курсът ще продължи 11 седмици с по 3 занимания седмично, вечер от 18 до 21 ч. или 18.30 до 21.30 ч. Предполага се, че през деня курсистите ще бъдат заети с работа или някаква форма на обучение.
     Курсистите ще получат ръководства за писане на сценарии, както и много теоретични разработки по отделните теми. На тяхно разположение са осигурени илюстративен материал и богата библиотека с над 70 заглавия.
     Теоретичната част е разработена по най-големите достижения на световната драматургична мисъл - "Поетика" на Аристотел, "Хамбургска драматургия" на Лесинг, трудовете на Дидро, Шилер, Гьоте и романтиците., "Опера и драма" на Рихард Вагнер, "Раждането на трагедията от духа на музиката" на Ницше, "Що е изкуство?" на Толстой, Зелински, Чаплин, Айзенщайн, Б. Балаш, З. Кракауер, "Новият Лаокоон" на Р. Арнхайм, "Да направиш филм" на Фелини; книгите на Бергман, Хичкок, М. Форман, Л. Оливие, В. Вендерс, Л. Бунюел, А. Кончаловски, Б. Уайлдър, А. Куросава, А. Вайда, М. Брандо, Уди Алън, М. Скорсезе, Р. Фасбиндер, К. Кински, Карлос Саура и др.
     Целта при този мащабен преглед на фабулната и сюжетна логика е да се изяснят редица характерни за киното особености, които са собствено негови и го открояват сред театъра, операта, фотографията, балета и други форми на сценична и артистична изява. Съвременното кино малко или почти не се занимава с тези въпроси, а те са фундаментални за неговата стойност и бъдеще въобще.







Сподели с приятели: Категория: Инициативи | Прегледано: 1009 |

Търси

Васко Абаджиев

Facebook

Васко Абаджиев

Статистика