събота, 2018-11-17, 4:42 PM

Посетител Guest | Начало | Профил | Регистрация | Изход | Вход

Начало » Статии » Антоан дьо Сент-Екзюпери

писмо до Рене дьо Сосин

   (писмо до Рене дьо Сосин)

                                                             А л и к а н т е, ноември 1926 година

 

     „...не ми е съвсем ясно защо ви пиша. Изпитвам огромна нужда от приятел, на когото мога да доверя разни дребни неща, които се случват с мен. С кого да споделя? И не знам защо именно избрах вас. Вие сте така отчуждена. Хартията ми връща обратно моите фрази. Сега вече не мога да си представя вашето лице, наведено над писмото, не мога да разделя с вас своето слънце, своя сладкиш, своите мечти. И затова пиша тихичко това писмо с надеждата да ви събудя, без да вярвам много в това. Може би пиша на себе си.

     Излитам в петък, а не в сряда... И това ми напомня моите мечти за пътешествия в детинството. Под лампата на село. Когато „възрастните” играят бридж, а децата са много сериозни и увлечени в книгата по география. Китай е зелен. Япония – синя, две ярки петна. На съседната страница можеше да се прочете: „Малайците имат черни очи”, „таитянците – сини”. Сега навярно бъркам цветовете, но тази вечер ясно разбрах, че никога не съм виждал истински сини очи, нито истински черни. Тези, които ме заобикаляха – и аз почувствах това, – бяха престорени. И затова аз се отправям в известен смисъл да търся истински очи.

     Има и друг начин да се пътешества и вчера аз бях много далеч. Толкова далеч, че и досега се чувствам някъде извън света, почти над живота, и изпитвам снизхождение към всичко. Никога, дори и в деня, когато ме сполетя нещастие, аз не съм бил така уверен, че загивам. Спусках се от три хиляди метра височина, когато почувствах разтърсване – помислих, че има някакво счупване, – и самолетът постепенно отказа да ми се подчинява. На две хиляди метра височина изгубих свободата на управлението. Струваше ми се, че свределът е неизбежен и написах на приборното табло: „Загуба на управлението. Установете причината. Невъзможно е да се избегне падането.” Не исках да говорят после, че съм се разбил. Съвсем ново чувство. Усещах, че пребледнявам, ставам буквално полиран от страх. Безграничен, но не тъжен страх. Нова, неизразима мъдрост.

     Оказа се, че няма счупване, и успях да стигна земята. Но до последния момент не вярвах в спасението. Когато изскочих от кабината, не казах нищо. Бях изпълнен с пренебрежение към всичко и мислех, че никога няма да ме разберат. Във всеки случай няма да разберат главното. В какъв свят бях проникнал контрабандно. В свят, от който не се връщат често, за да го опишат. Думите са безпомощни: как да се изразят тези поля и това спокойно слънце? А не може да се каже: „Аз разбрах полята, слънцето”... И все пак това е така. Няколко секунди чувствах с пълна сила блестящото спокойствие на деня. На този ден, добре организиран, като някакъв дом, където се чувствах у дома си, където ми беше хубаво и отгдето можеха да ме изхвърлят. Този ден с неговото утринно слънце, чисто небе и земя, на която селяните проксарваха тънки бразди. Каква славна професия!

     Сега аз срещах по улиците портиери, които метяха своята част от земното кълбо. Бях им благодарен за това. И на полицаите, които пазеха света в своите стометрови държави. И цялото благоустройство на този дом беше изпълнено с дълбок смисъл. Аз се върнах, бях под защита, много обичах живота.

    И вие няма да разберете това и никой няма да го разбере. Но как бих искал да накарам някого да го разбере. Защо този човек се оказахте тъкмо вие, макар това никак да не ви интересува?Вие ще си останете към това безразлична.

                                                                                                              А н т о а н

                                                     ....................................

Сподели с приятели:
Категория: Антоан дьо Сент-Екзюпери | Добавено от: gemi5493 (2014-05-20)
Прегледано: 256 | Тагове: Ekzuperi, Екзюпери, ранни писма Екзюпери | Рейтинг : 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]

Търси

Васко Абаджиев

Facebook

Васко Абаджиев

Статистика