петък, 2024-04-19, 9:40 AM

Посетител Guest | Начало | Профил | Регистрация | Изход | Вход

Main » 2010 » юни » 4 » Стефан Грудев "Майстори на цигулката"
9:57 PM
Стефан Грудев "Майстори на цигулката"



Книгата на Стефан Грудев „Майстори на цигулката” включва животописи на трима изключително надарени български цигулари – Недялка  Симеонова, Васил Чернаев и Васко Абаджиев. Тяхната съдба и професионална кариера преминава през поредица от възходи и падения, разкъсвайки орисията им между бляскави музикални върхове, житейски неудачи, войни, концлагери и т. н.

   Тази книга излиза през 1955 г., но след бягството през следващата година на В. Абаджиев в Западна Германия е забранена, иззета от книжарници и библиотеки и унищожена. Второ издание тя така и не претърпява. Сега интернет я извиква за нов живот. Тези редове съдържат най-меродавната информация за живота на най-великия български цигулар за всички времена  – Васко Абаджиев. Те представят тънки и непосредствени наблюдения над изключителната личност на виртуоза, както и проникновени анализи на неговите ненадминати интерпретации на Бах и Паганини - любимите му тонови художници.


   Третата част, посветена на В. Абаджиев, се публикува фототипно, със съхранен словоред, с характерната пунктуация и старомодно изписване на някои думи. Читателите ще се ориентират в задължителните за времето ругателства на фашизма и империализма или бодри славословия на Съветския съюз и социалистическия строй, без които нито едно съчинение от която и да е сфера на обществения и научен труд тогава не би могло да мине. Раболепието не спасява книгата на господин Грудев, ала половин век по-късно тя оживява отново, този път във виртуалното пространство, откъдето ще стигне до всички кътчета по света, където живее и работи поне един любознателен българин.

 



              м а й     2010 г.                             М а р г а р и т      А б а д ж и е в


прочети "Майстори на цигулката"

Сподели с приятели: Категория: Инициативи | Прегледано: 2402 |

Търси

Васко Абаджиев

Facebook

Васко Абаджиев

Статистика