неделя, 2024-05-19, 9:44 AM

Посетител Guest | Начало | Профил | Регистрация | Изход | ВходМАРГАРИТ АБАДЖИЕВ
Приятелите го наричат Гото. За хората от българския ъндърграунд той е автор на "Фениксът" и "Любовта на художника", чиито оръфани корици ревниво се предават от ръка на ръка.

Той пише истински. Не реди красиви думи и картинки, с каквито според някои се изчерпва същността на литературата. Злодумници и пламенни застъпници спорят за неговия нахакан стил, за сюрреализма, суровата проза и безцеремонните портрети на времето.


Маргарит Абаджиев е роден на 13 май 1965 г. в град Сливен. Възпитаник на ІІІ-то основно училище „Д-р Иван Селимински” – Сливен, ТПФ „Юлиус Фучик” – София и Софийския университет „Свети Климент Охридски”, където завършва психология през 1991-а

През 1993-а година авторът написва своя първи роман „Фениксът”, който е публикуван през 1998-а, заедно с повестта „Любовта на художника”. На следващата година излиза и сборник с разкази, озаглавен „Гостите”. Едноименният разказ е посветен на видния български преводач и критик Кръстан Дянков, представил младия писател на българската публика.

Пак през 1993-а по поръчка на БНТ е произведен и документалният филм „Самота”, чийто сценарист е М. Абаджиев.

В края на 2006-а година с клеймото на издателство „Сиела” се появи и втори сборник разкази, озаглавен „Ура за героите”.

През 2009-а М. Абаджиев издава романа „Шакона пасион”, посветен на живота на гениалния български цигулар и композитор Васко Абаджиев. Книгата обхваща близо петдесет години от историята на двадесети век, разглеждайки различните обстоятелства, катаклизми и съдбовни обрати, довели до почти пълното забвение на този велик българин. Тя търси отговори и за нееднозначното отношение към личността на Васко Абаджиев дори днес, тридесет години след неговата самотна смърт в град Хамбург, Федерална република Германия.


Сподели с приятели:

Търси

Васко Абаджиев

Facebook

Васко Абаджиев

Статистика